Ingelogd. Klik hier om foto's te bekijken. Klik hier om uit te loggen

Verbonden

Netwerkevent opleiding FM Den Haag even ‘on hold’ 

‘Let’s go back in Time and look to the Future’

Mei is een prachtige tijd. De lente dient zich aan en het weer is goed. Eindelijk zijn de terrassen weer open en kunnen we met duizenden tegelijk weer feestvieren met ‘Vrienden van Amstel’. We hebben wat in te halen.
En dan blijkt dat vanwege het bovenstaande deze maand misschien niet de beste tijd is om nog een event in de markt te zetten, hoe mooi ook.
Dus vanwege het tegenvallend aantal aanmeldingen hebben we besloten om het Netwerkevent ‘Back to the Future’ op 20 mei voorlopig even in de ijskast te zetten. Maar de organisatie, waaronder een groep enthousiaste honours studenten, is zeker van plan om hier op een later tijdstip alsnog een mooi event van te maken. We houden u op de hoogte!

 

 

Olaf Broeders is bijna 10 jaar werkzaam voor Eindhoven Airport N.V. Olaf is als MT lid verantwoordelijk voor Airport Development en voor de besluitvorming op organisatie-brede onderwerpen. Airport Development staat voor zowel de korte als langere termijn-visie van de luchthaven als ook voor de samenwerking in het gebied. Olaf is daarbij verantwoordelijk voor de diverse projecten en innovaties die een bijdrage leveren aan de kwaliteit en de visie van de luchthaven.

 

Eindhoven Airport* is onlosmakelijk onderdeel van Brainport Eindhoven. De luchthaven is een belangrijke bouwsteen van deze metropoolregio in Zuidoost-Nederland. De luchthaven ziet zichzelf als een katalysator voor een sterk vestigingsklimaat. En andersom is de kracht van Brainport medebepalend voor het succes. De luchthaven verbindt bedrijven en burgers in de regio met economische en toeristische centra in Europa en de rest van de wereld.

 

Inspirerende proeftuin: onderzoek Masterplan-Energie

Eindhoven Airport wil innovatieve krachten in de regio bij elkaar brengen. Onze luchthaven kan als proeftuin dienen voor kennisbedrijven in de regio: in deze kleine ‘airport stad’ kunnen op een gecontroleerde manier innovaties worden getest. We willen een inspiratiebron zijn voor nieuwe oplossingen. Ook op deze manier kunnen we een katalysator voor de Brainport zijn.

 

Ook op het gebied van duurzaamheid liggen de ambities binnen Eindhoven Airport hoog. Denk hierbij aan het realiseren van zero emissie voor de diverse assets van de luchthaven en grondafhandeling van de partners van de luchthaven.​ Ook zijn we actief naar het onderzoeken van technische ontwikkeling op het gebied van duurzaam vliegen (zie Power Up), maar ook airside transportbewegingen en duurzame energieopslag. Een belangrijke pijler is het creëren van een robuust en toekomstbestendig elektriciteitsnetwerk, dat bestand is tegen de dynamiek van een luchthaven.​ En het creëren van een warmtestrategie om op termijn van het gas af te gaan.​ Dit alles zijn hot topics binnen ons vakgebied Vastgoed.

 

Om die reden hebben wij vanuit Eindhoven Airport en in samenwerking met Brainport Development op 18 mei 2021 een digitale kennisbijeenkomst georganiseerd met het doel kennis te delen over energieoplossingen voor een emissievrije luchthaven. Naast diverse deelnemers waren ook verschillende experts aanwezig, waaronder TNO, Fontys en TU/e. Een mooi voorbeeld waar je concreet de samenwerking opzoekt in deze slimme Brabantse regio.

 

Uit de sessie kwam o.a. naar voren dat er voldoende technische mogelijkheden zijn om op eigen terrein op te wekken. Maar waarom tot eigen terrein beperken? Blijf in gesprek met je buren. Benut modellen uit de regio en digital twins om besluiten te nemen. En staar je niet alleen blind op zonnepanelen maar gebruik ook o.a. de wind op een innovatieve manier. En ook zeker warmte opwekken i.p.v. elektriciteit.

* Eindhoven Airport is een regionale luchthaven met soepele, overzichtelijke, comfortabele processen voor de reizigers. En dat in een aantrekkelijke omgeving met een divers aanbod aan winkels, horeca en andere diensten. Eindhoven Airport is uitgegroeid tot een luchthaven waar jaarlijks meer dan 6,7 miljoen passagiers gebruik van maken.

Proefcollege Toekomstbestendig Vastgoed

Benieuwd naar de opleiding Toekomstbestendig Vastgoed bij The Hague Graduate School? Neem deel aan het gratis proefcollege op dinsdag 11 mei.

Proefcollege
Omdat wij vanwege de coronamaatregelen de start van de opleiding hebben uitgesteld tot medio september nodigen wij u graag uit voor deelname aan een proefcollege. De opleiding is zodanig ontwikkeld dat fysiek onderwijs een onmisbaar onderdeel uitmaakt van het programma. Ten behoeve van de effectiviteit en kwaliteit is het belangrijk dat studenten elkaar leren kennen om de vraag gestuurde vastgoed challenges te kunnen maken.

Toch willen wij u graag alvast kennis laten maken met andere studenten en docenten. Daarom nodigen wij u uit om deel te nemen aan het gratis proefcollege Toekomstbestendig Vastgoed:

Datum: dinsdag 11 mei 2021
Tijd: 16.30 tot 20.00 uur (met een pauze om 18.00 uur).

Locatie
De Haagse Hogeschool*
Gebouw Poseidon
Johanna Westerdijkplein 109
2521 EN Den Haag
* onder voorbehoud van de op dat moment geldende coronamaatregelen.

Link naar originele pagina hier.
Aanmelden op de originele pagina!

 

Het Haags Symposium voor Inkoop en Verkoop is er weer!

Scoren loont! LIVE vanuit het WORLD FORUM in Den Haag het online Haags symposium voor Inkoop en Verkoop op donderdag 4 februari 2021 van 10 uur tot 12 uur.
Deelname is gratis.

Graag nodigen we jou als FM Alumnus uit om hieraan deel te nemen. Meld je hier aan.

Je moet schieten, anders kan je niet scoren!

Die Cruyffiaanse uitspraak kennen we allemaal. Wanneer schiet je nou doelgericht?
In ons symposium belichten we de 17 Sustainable Development Goals (SDGs) van de Verenigde Naties om te kijken hoe we verduurzaming kunnen betrekken bij het inkoop- en verkoopproces.
En hoe ga je schieten?

 

Spreker Mary-Jo de Leeuw, expert in sustainable data-analytics deelt tijdens het symposium haar visie op duurzaamheid en ondernemen.
Zij is een verfrissend gezicht in de TechWereld en leidend in het WomenTech Network.
Na de speech van Mary-Jo volgen workshops die worden gegeven door studenten.

Op @mission zero vind je actuele informatie over dit symposium.
Kort voor het symposium ontvang je van ons per mail de link waarmee je deel kan nemen. Heb je vragen? Mail naar scorenloont@hhs.nl of bel 06-53353080 (Carolyne).

Aanmelden:  https://fd8.formdesk.com/dehaagsehogeschool/Inkoop-Verkoop

Opleiding FM Den Haag en FMN vieren op 12 november a.s. samen met jubileumjaar:  40 + 25.

FMN viert dit jaar haar 25-jarig jubileum en 40 jaar geleden startte op de toenmalige Academie de Laan in Den Haag de hogere beroeps opleiding Toegepaste Huishoudwetenschappen. Later veranderde de naam in opleiding Facilitaire Dienstverlening en werd de opleiding deel van de Haagse Hogeschool. In 1996 volgde de laatste naamsverandering tot Opleiding Facility Management, een instituut dat al over veertig jaar al duizenden young FM professionals voor het werkveld heeft opgeleid.
De twee jubilarissen hebben hun krachten gebundeld en nodigen je uit om terug te gaan in de schoolbanken. Op 12 november a.s. van 14.00 tot 17.00 uur organiseren zij het digitale najaarscongres FMN Connect XL: Back to school!

 

Onze wereld verandert. Hoe blijven wij de ontwikkelingen een stap voor? Om antwoord te geven op vragen als deze hebben we een interessant programma samengesteld. Het programma bestaat uit een keynote door prof. dr. Nick van Dam (‘Leren en ontwikkelen in het digitale tijdperk’), verfrissende workshops, sessies waarin we terugblikken en vooruitkijken met alumni en oud-docenten en natuurlijk praktische break-outsessies met experts uit het facilitaire werkveld. Als spetterende afsluiting vindt de finale van de FMN Student Awards 2020 plaats.

 
Tickets bestellen

Deelname is voor zowel FMN-leden als niet-leden gratis. Je ticket voor Connect XL bestel je hier.

Kennis bijeenkomst met Ruud Veltenaar verplaatst naar juni 2021

Het zijn lastige tijden. Al eerder hebben we de kennis bijeenkomst met Ruud Veltenaar moeten verplaatsen. We hadden daarbij de stille hoop dat we in november 2020 in ieder geval een hybride vorm zouden kunnen aanbieden: met een aantal gasten aanwezig op de Haagse en deels online.
Maar zelfs dat is nu onmogelijk gezien de nieuwe ontwikkelingen rond Corona.
In overleg met Ruud Veltenaar hebben we er nu voor gekozen om deze inspirerende bijeenkomst te verplaatsen naar het late voorjaar van 2021. Deze bevlogen spreker komt niet tot zijn recht in een volledige online meeting. We zouden zowel jullie, zijn publiek, als hem tekort doen. 
Met de hoop en de verwachting dat we in juni 2021 wél weer gasten mogen toelaten is daarom besloten dit evenement te verplaatsen naar deze maand (datum volgt nog).
Met hen die reeds besproken hebben wordt contact opgenomen.

Ruud Veltenaar is filosoof, trendwatcher, TEDx spreker, bevliegeraar, buitengewoon hoogleraar en sociaal bewogen investeerder. Hij is een talent in het vertalen van trends en ontwikkelingen naar de impact van ons leven en werk. Ruud behoort met een gemiddelde score van 9,1 tot de best beoordeelde sprekers in de markt en de inhoudelijke reacties en commenteren zijn louter positief.
Tijdens de bijeenkomst zal Ruud een helder en boeiend beeld van de toekomst schetsen en aangeven waarom we op een markeer punt in onze geschiedenis staan. 

 

En hoe hebben onze Alumni het de afgelopen maanden gedaan, tijd voor een borrel!

Escape Quiz - Fun Farm Schoorl Het zijn bijzondere tijden.
Langzamerhand mogen we weer een beetje uit de startblokken. Wat begin maart zich liet aanzien als ‘iets tijdelijks van een paar weken’ , is verworden tot een verandering in ons werken en dagelijkse leven dat voorlopig nog wel even aanhoudt. Het was enorm schakelen voor organisaties om de zaak draaiende te houden. In het begin met snel gemaakte keuzes maar zo langzamerhand worden we beter en vaardiger in ‘het nieuwe normaal’ (al blijft het voor velen een jeukwoord).
Nu we iets meer gewend zijn is het goed om elkaar eens te treffen met de benen op tafel. En omdat we van onze MP nog niet ‘life’ mogen borrelen in grote getalen, dan nog maar even online. Het is ook een mooi moment om verhalen en anekdotes te delen: wat heb jij meegemaakt in die eerste onvergetelijke weken? Welke uitdagingen waren er en hoe heb je, Haags facilitair creatief opgeleide fm genie die je bent, daar een antwoord op gevonden? Of heb je iets mee te delen op onze FM zeepkist over de nieuwe toekomst die voor ons ligt. Want, het wordt nooit meer helemaal zoals het was! (En hoe erg is dat?).
Dus meld je aan voor de Online FM Borrel & Quiz! Het wordt supergezellig!

Humanagement bestaat 25 jaar! Proficiat aan onze strategische partner!

Eigenlijk voelt het ook een beetje als ons feestje.
Want laten we wel wezen, al zo lang als wij ons kunnen heugen bestaat er een warme en actieve relatie tussen Humanagement, de opleiding Facility Management Den Haag en Stichting FM Alumni Den Haag. Die relatie lag er al ten tijde van toenmalig opleidingsmanager Joost van Krimpen en de voorganger van de huidige directeur van Humanagement, Gerard de Bruijn, te weten Lennart Harpe.
Een relatie die zich vanaf het begin gekenschetst heeft door innovatief denken, altijd op zoek naar synergie en toegevoegde waarde voor onderwijs en werkveld.

Bijzonder dus om als partner nog steeds van dicht bij getuige te zijn van alle activiteiten waarmee Humanagement een waardevolle stempel drukt op alles wat zich afspeelt binnen het facilitaire domein. In al die jaren is men door het denken in oplossingen en uitdagingen uitgegroeid tot een krachtige en spraakmakende speler in het facilitaire werkveld. We hoeven maar te denken aan thema’s als duurzaamheid en business continuity management om vast te stellen dat het denken tegenwoordig enerzijds grenzeloos moet zijn en anderzijds juist grenzen moet opzoeken. Humanagement heeft altijd getracht haar aandacht juist daar te leggen waar het facilitaire vakgebied zich ontwikkeld.

Het zijn bijzondere tijden waarin we leven. Uitdagende ook. En er is dan ook volop vertrouwen dat Humanagement op haar eigen manier straks invulling weet te geven aan het facilitaire post-Corona tijdperk. Er zullen vragen en uitdagingen liggen op het gebied van vastgoed en werkplekinrichting, zingeving en business continuity management. Er zijn ramen geopend naar verdere verduurzaming van de wereld door een andere manier van denken over ontmoeten, werken en reizen. Er zullen wellicht andere concepten moeten worden gevonden in de wereld van logistiek en inkoop omdat nu blijkt dat just-in-time toch ook zo zijn beperkingen kent. Er ligt een wereld met nieuwe facilitaire uitdagingen open voor deze betrokken en mensgerichte organisatie.

Jammer dat het feestje, dat zij absoluut graag gevierd zouden hebben met al hun partners, bekenden en opdrachtgevers, vanwege het Corona-virus even geen doorgang kan vinden. Maar Humanagers (waarvan een groot deel Haags FM Alumnus, waaronder Gerard zelf), weten als geen ander ook daar wel weer op een creatieve wijze invulling aan te geven: het wordt een 25+1 feestje!
Dat glas gaat echt nog wel met elkaar geheven worden…

Wij wensen Gerard, Maybrit, Sandra, Stan, Laura, Pieter, Heleen, Marcel, Trish, Marleen, Thomas, Remco, Sylvia, Angela, Kennard en Anouk alle gezondheid, geluk en succes toe voor de toekomst!

Geplaatst: 1 mei 2020

1e Golftoernooi FM Alumni Den Haag: een mooi succes!

Het was wat voorzichtig ingezet: het 1e FM Alumni Den Haag Golftoernooi. Zouden er voldoende golfers onder de Haagse Alumni bevinden? En zouden ze te verleiden zijn om hun vaardigheden (of het ontbreken daarvan) te tonen aan hun collega-alumni? Het bestuur dacht van wel en begon een half jaar geleden aan de voorbereidingen van dit evenement. De gedachte? Een middag onder elkaar, wat netwerken en vooral plezier met oud-collega-studenten. De wedstrijdleiding en organisatie werd in handen gelegd van oud-docent Walter van der Es. Een absolute deskundige binnen de golfsport, zeker als we deze uitspraak plaatsen binnen de beperkte kring van golfers in ons Alumni bestand. De groep van 17 deelnemers die op 25 september aantrad op het golfterrein van Bentwoud mag dan nog een eind van de KLM-open verwijderd zijn, het enthousiasme was er niet minder om.

Na koffie en brownies bij de ontvangst werd de groep opgedeeld in groepjes van drie spelers met een gelijkwaardige handicap. De hele 9-holes baan lag deze middag voor ons ter beschikking. Dat, samen met het mooie weer maakte  dat men op zijn gemak kon genieten van een mooi evenement. Dat er geen druk lag op het tempo was vooral prettig in de groepen waar wat extra tijd nodig bleek om afzwaaiers, zandhappers en verzuipers uit rough, zand of water te dreggen. Wij verwachten wel een daling in de prijs van de ‘lake ballen’ op Bentwoud, de voorraad is weer aardig aangevuld. Bij elkaar was men toch een kleine twee uur in de weer op de golfbaan, daarbij gadegeslagen en gefotografeerd (waarvoor dank) door mede-bestuurslid Leo Dols. Een taak die hem was opgelegd vanwege de afwezigheid van enige kennis op het golfgebied. Iets wat nog spannend zichtbaar werd toen na het roepen van ‘Fore!’, Leo rechtop bleef staan en zich afvroeg: ‘wat voor?’ waarna het golfbalprojectiel ongeveer een meter naast zijn schoenen in de grond sloeg.

Aan het eind van de middag werden de golfballen ingeruild voor bitterballen en kon het glas worden geheven op een geslaagde middag. Onze wedstrijdcommissaris Walter kon de stand gaan opmaken waarna kon worden overgegaan op de prijsuitreiking. Het bleek welhaast onmogelijk om niet met een prijs naar huis te gaan: een fles prosecco was er sowieso voor alle deelnemers. Er waren prijzen te behalen op de diverse holes (een fles champagne op de Facilicom hole!) en er waren natuurlijk prijzen voor de ‘Neary’ en de ‘Longest Drive’. Aanmoedigingsprijzen waren er voor Annet Beentjes en Paul Pouw: het moet een goed gevoel hebben gegeven dat er voor hen maar een weg mogelijk is in de edele golfsport: omhoog!
Uiteindelijk mocht Marije de Wit de 3e prijs mee naar huis nemen en Walter van der Es mocht zich ontfermen over de 2e prijs (is geverifieerd door een onafhankelijke instantie). De winnaar van de allereerste (enorme) Wisselbeker werd uiteindelijk Martijn Boss. Een beker die hij uiteraard volgend jaar zal moeten komen verdedigen.

Want wat voor alle deelnemers buiten kijf stond: dit doen we volgend jaar weer! Een mooie traditie is geboren deze middag.

 

 

Geplaatst: 7 oktober 2019

Haagse Alumnus Yvette Naaijkens Beste tendermanager 2019!

(gedeeltelijke overname uit www.cobouw.nl en www.cinfield.nl)

De beroepsvereniging SMA  heeft Yvette onlangs uitgeroepen tot de beste tendermanager van 2019. Ze won het glansrijk van Heyday en Canon. Yvette studeerde vanaf 2001 facility-management aan de Haagse Hoge School. Zij vervolgde haar opleiding international Business aan de Leeds Beckett Universitity. Liep stage bij Dura Vermeer en werkt sinds 2007 bij Heijmans Utiliteit, waarvan de laatste zes jaar als manager Verwerving Beheer en Exploitatie. Zij werd door een unanieme vakjury gekozen. Met haar strategische, complete en zeer klantgerichte aanpak is Yvette succesvol (verwierf het grootste onderhoudscontract ooit op de Nederlandse markt) én draagt zij bij aan de ontwikkeling en professionalisering van het tendermanagement-vak. 

Kieskeurig de goede aanbesteding kiezen, is stap 1. De tender winnen, is stap 2. Het lukt Yvette Naaijkens van Heijmans keer op keer en dat heeft haar de titel Beste tendermanager van Nederland opgeleverd! Zoals zij in het artikel aangeeft: “Mijn hart ligt bij facility management, bij dienstverlening. Het is bizar dat we in Nederland nog zoveel bouwen, waar de klant niet om heeft gevraagd. Waardoor een ruimte uiteindelijk niet optimaal aansluit om te recreëren of verblijven. Waar de eindgebruiker dus niet blij van wordt. Het loont door bij het eindpunt van de eindgebruiker, de fase van beheer en onderhoud te beginnen en dan terug te redeneren naar de bouwfase”.

Met de award willen de initiatiefnemers SMA en Cinfield bijdragen aan de zichtbaarheid en ontwikkeling van het vak tendermanagement als toekomstwaardige sales-competentie. De awardverkiezing brengt diverse branches samen alsook de disciplines inkoop en verkoop en kunnen zo van elkaar leren en groeien in vakvolwassenheid. Het succes van de eerste verkiezing wordt geprolongeerd; volgend jaar organiseert SMA de Tendermanagement van het Jaar Award opnieuw. 

We feliciteren Yvette met deze prachtige prijs.

De hele artikelen lees je hier  en hier

 

Laatste update: 1 jul 2019

Haagse Alumni in de schijnwerpers bij WWP/FfF

2019-03-24 Terugblik World Workplace Europe meets Facility for Future.

Op 20 maart j.l. was de aftrap van World Workplace, Europe meets Facility for Future in de Kromhouthallen te Amsterdam.
Twee dagen lang stond ons prachtige facilitaire domein in de schijnwerpers. Niet alleen buitenlandse sprekers maar ook het crème de la crème van tout Facility Management Nederland was aanwezig. Naast het uitwisselen van kennis en wederzijdse inspiratie was het doel vooral te verbinden, vandaar dat FMN samen met IFMA Europe dit congres heeft georganiseerd.

Stichting FM Alumni is bijzonder trots dat zij daar een groot aantal oud-studenten tegenkwam, niet alleen in de wandelgangen maar ook op het podium. Zo was daar  onder andere Ron van Haasteren (Top Desk) die een workshop hield over ‘the secret ingredients to build a great service culture’. Vincent leNoble (Meet)  presenteerde de ‘workplace maturity model’ en zijn betrokkenheid bij ‘the impact of circulair ambitions’  was de reden waarom Gerard de Bruijn (Humanagement) een workshop verzorgde. Michael van der Meer (Innovation Manager Benelux Sodexo) heeft drie pitches verzorgd over de wijze waarop je FM innovaties organiseert. Als laatste valt Yvette Watson (Phi-Factory) te noemen, die sprak over circulair FM , ‘there is no such thing as trash’ .

Uiteraard hebben we nog diverse Alumni gesproken in de wandelgangen, Alumnus Rob Grevenstette (Drees & Sommer) en ook onze strategisch partner Rogier Verbeek (directeur klant en markt Facilicom Solutions) was aanwezig. En dat Alumni en onderwijs verbonden zijn toonde Alberdien Kenbeek (docent FM Den Haag) die meedeed aan het debat met Twijnstra en Gudde.

En wat ten slotte nog vermeldingswaardig is, is dat onze adspirant alumnus Tessel Meeuwisse (4e jaars student) met haar groep de Student Challenge heeft gewonnen. Gefeliciteerd!

 

Terugblik FMN On Tour

2019-03-12 FMN on Tour was te gast op de Haagse Hogeschool bij de opleiding Facility Management

FM Alumni en de opleiding Facility management van de Haagse Hogeschool hebben op 12 maart de eerste FMN on Tour ‘stay Connected’  gehost. Een mooie avond met onder andere een prachtig verhaal van Hendrik Beelen van Stichting Voedselbank Haaglanden. Vanuit het Haagse distributiecentrum fungeren zij als voedselbank voor ruim 1700 huishoudens in Den haag. Tevens fungeert deze locatie ook als  distributiecentrum voor de regio Haaglanden. In totaal zijn er 10 landelijke distributiecentra. Voedselbank Haaglanden bevoorraadt wekelijks 12 voedselbanken in de regio Zuid West Nederland.  De omvang daarvan is een equivalent van ongeveer 4000 voedsel-pakketten per week. Hendrik Beelen vertelde ook dat in Nederland 1,1 miljoen mensen in armoede  leven (gebruik makend van de niet veel- maar-toereikend criterium). In totaal zijn dat ruim 734.000 huishoudens waar ruim 421.000 minderjarige kinderen opgroeien. Dat is 1 op de 9 kinderen. Het is onvoorstelbaar dat in Nederland ruim tienduizend kinderen dagelijks met honger in de klas zitten. Op dit moment loopt echter het huurcontract van het huidige pand af. Vandaar dat Stichting Voedselbank Haaglanden samen met vrijwilligers (met medewerking van Haagse FM Alumni) druk doende om een nieuwe locatie voor het distributiecentrum te vinden. Een mooi voorbeeld hoe FM kan helpen bij een maatschappelijk vraagstuk.

Ook was er een workshop over de case ‘Integrated FM-samenwerking PwC en ISS’  door Maurice Verwer MBA. Bij deze samenwerking draait alles om waardecreatie. Aan de hand van een praatplaat lichtte Maurice het ‘ombouwproces’ toe van een tamelijk traditioneel uitbestedingscontract naar een Vested-samenwerkingscontract. Deze workshop illustreerde hoe FM investeert in innovatie van haar werkprocessen. Als laatste konden de deelnemers ook nog een workshop volgen van twee 4e jaars studenten Jeady Pigmans en Melissa Mussche. In 30 seconden moesten de deelnemers pittige vragen uitbeelden die uiteraard allen over het facilitaire werkveld gingen. Dit ging gepaard met veel gelach.De middag werd afgesloten met een informele borrel op het FM terras van de opleiding FM van de Haagse Hogeschool. De insteek was om naast netwerken ook met elkaar te sparren over de vraag hoe het facilitaire werkveld beter verenigd kunnen blijven. Want zoals het gezegde luidt: “ Als raken verbinden wordt, volgt delen vanzelf…”

De Haagse Hogeschool / The Hague University of Applied Sciences geeft het stokje door aan Breda University of Applied Scienses/ NHTV Academy of Facility Management. Wij wensen hen succes met de organisatie van de volgende ‘FMN on Tour ‘stay Connected’ .

Meer foto’s vind je hier.

 

FMN On Tour te gast bij FM Den Haag

2019-02-14 FMN on Tour komt langs op de Haagse

Hoe ontwikkelt ons vakgebied? Welke trends en ontwikkelingen vragen onze aandacht? Waar kunnen we het verschil maken?

FMN initieert meerdere initiatieven om met elkaar het gesprek aan te gaan zodat we als beroepsgroep ‘voor op de golf’ kunnen blijven en we van meerwaarde kunnen zijn voor mens, organisatie en maatschappij zowel op het nationale als internationale speelveld. Er gebeurt veel in ons vakgebied en daarbuiten. De ‘Stay Connected’ bijeenkomsten zijn bedoeld om dat gesprek te voeren.
Deze Haagse versie is de eeerste uit een serie van een aantal regionale bijeenkomsten waarin FMN met leden en niet-leden in gesprek gaat over hoe het vakgebied en het beroep van facility manager zich ontwikkelt. Wat betekenen die ontwikkelingen voor FMN als beroepsvereniging en hoe willen (toekomstige) facility managers daarin door FMN ondersteund worden? Zowel niet-leden als leden zijn van harte welkom bij de ‘Stay Connected’-bijeenkomsten.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd in samenwerking met Humanagement en Stichting FM Alumni Den Haag.

Meer informatie vindt u hier.

 

Lef Loont, een goed symposium ook!

2019-01-09 Succesvol symposium van de opleiding Bedrijfskunde en Facility Management

 

8 Januari 2019 organiseerden de opleiding Bedrijfskunde en Facility Management het jaarlijkse Haags Symposium voor Inkoop en Verkoop in samenwerking met partners Gemeente Den Haag, Nevi, Significant, Stichting  FM Alumni en MKB Den Haag.

‘Lef loont!’ was de titel van de achtste editie van dit symposium met als centraal thema risicoleiderschap. Risico-expert Martin van Staveren en Europakenner en lector Mendeltje van Keulen gaven hun toekomstvisie op dit thema. Ook werd de pilot aanbesteden op 3 A4 van o.a. het programma ‘Start-ups in residence’ van het UBR/HIS uitgelicht. Tevens aanwezig was Karsten Klein, aanjager ‘Beter aanbesteden’ van het ministerie van Economische Zaken.

De bezoekers volgden  10 workshops die in het kader van de afsluiting van  de minor Procurement werden gegeven door 4e jaars studenten. De workshop ‘Expeditie Inkoop en Verkoop’ werd beloond met de Purchase Innovation Award 2019, uitgereikt door branchevereniging NEVI en de Haagse wethouder Rachid Guernaoui .

Het symposium werd afgesloten met een nieuwjaarsborrel, waar naast de bezoekers van het symposium, ook leden van MKB Den Haag en medewerkers van de faculteit M&O aansloten. Onder het genot van winterse hapjes met lef was er de mogelijkheid om via een klimparkoers de wanden van De Haagse Hogeschool te bedwingen. Collega Mario van Boven, manager Faculteitsbureau M&O, was de eerste die deze uitdaging aanging. Daarna volgden nog ettelijke bezoekers.

Nieuwsgierig naar de beelden van deze middag? Kijk naar de video op www.Facto.nl.

Klik hier voor alle overige vertoonde filmpjes van deze dag.

Reserveer alvast 9 januari 2020 voor de 9e editie van het Haags Symposium voor Inkoop en Verkoop.

Weer grootste diplomering FM Den Haag: 96 nieuwe alumni!

9 juli 2018
Het is altijd het feestelijk sluitstuk van het collegejaar: de diplomering van de 4e jaars, die na jaren hard werken de handtekening kunnen zetten onder het getuigschrift. Maandag 9 juli was het weer zover: 96 studenten maakten hun opwachting in de aula van de Haagse Hogeschool.

Na een hartelijke ontvangst van studenten en hun familie, waarbij de corsages werden gespeld op prachtige outfits, werd men opgewacht in de aula. Zoals te doen gebruikelijk betraden de studenten enkele minuten nadat de familie had plaatsgenomen de aula,  glorieus en stralend afdalend via de trappen. Na een kort welkomstwoord van Paul Pouw, afstudeercoördinator en voorzitter van Stichting FM Alumni, was het woord aan Marjolein Moonen,  opleidingsmanager van de de opleiding Facility Management Den Haag. Aan haar de eer om de eerste FM Community Award uit te reiken aan Toon van Straaten. U leest hierover meer op deze pagina. Hierna was het woord voor Rob Grevenstette, die als lid van de werkveldcommissie en juryvoorzitter van de AO-Scriptieprijs de 4 genomineerden en de uiteindelijke winnaar mocht toespreken. Meer over dit feestelijke gebeuren leest u op deze pagina.

Hierna ging de grote groep uiteen om op vijf verschillende locaties het getuigschrift overhandigd te krijgen. Uiteraard niet zomaar, iedere docent-begeleider gebruikte dat moment om de betreffende student kort toe te spreken. Mooie korte verhalen waarbij lef, volharding, plezier en soms wat verdriet zichtbaar werden achter het afstudeertraject. Het waren vooral praatjes waarbij met trots de student met veel plezier en vertrouwen werd overgedragen aan het werkveld. FM Den Haag is terecht trots op haar afgestudeerden.

Na het officiele gedeelte was het uiteraard tijd om op het plein het glas met elkaar te heffen op deze behaalde mijlpaal. Tientallen foto’s zijn gemaakt, waarvan je er hier enkelen ziet. Doorstuderen, werk zoeken, op reis gaan, ieder heeft zijn eigen plan. De toekomst ziet er voor deze Haagse FM’ers goed uit, de markt is goed en velen hadden al voor het afstuderen diverse aanbiedingen op zak. Daarmee feliciteren wij deze bedrijven: je haalt wat moois in huis. De traditionele trapfoto (het past ieder jaar maar net) en het opnieuw heffen van het glas waren de opmaat naar een langzaam maar onverbiddelijk einde van het hbo-tijdperk. Velen zullen elkaar blijven volgen, er zijn vriendschappen gesmeed en soms meer dan dat. Ook wij zullen via dit platform contact blijven houden met The Class Of 2018!

Proficiat, het gaat jullie meer dan goed.

Strategische Partners verlengen sponsorcontract tot 2021

17 juni 2018
Wat kun je bereiken als Stichting FM Alumni, als je niet een stabiele kern van bedrijven om je heen hebt die willen optreden als sparring partner voor het bestuur, ‘critical friend’ zijn als de ideeën over tafel gaan en die vooral al jarenlang constructief zorg dragen voor een gezonde basis voor ons mooie netwerk?
Niet zo veel.

Het was dan ook met plezier, vertrouwen en ook wel een beetje gezonde spanning dat het bestuur de vier Strategische Partners vrijdag de 15e juni ‘in de boot nam’ voor het jaarlijkse overleg. En uiteraard proberen we dat op een prettige manier te laten plaats vinden. Zowel de partners als de leden van het bestuur kennen drukke agenda’s waarbij maar weinig tijd is om werkelijk de tijd te nemen om zaken te bespreken. Dan is het goed om er eens per jaar een hele middag op uit te trekken en het ruime sop te kiezen om ongestoord te praten over het wel en wee van de Alumni Stichting.

Een bijzonder gelegenheid dit keer omdat ook de contractverlenging in zicht kwam. Al sinds 2010 zijn Facilicom, Humanagement en MVGM partner van Stichting FM Alumni. Enkele jaren later volgde Worldforum The Hague zodate nu vier prachtige en stevige pijlers de Stichting ondersteunen. Voorafgaand aan de boottocht was gelukkig al duidelijk dat de intentie er was om opnieuw die steun weer voor drie jaar toe te zeggen. In een prima stemming en met prachtig weer werd dan ook uitgevaren voor een tocht over het Zuid-Hollandse water.

Uiteraard was er tijd en ruimte om te praten over de activiteiten die het afgelopen jaar zijn gerealiseerd en de plannen, rijp en groen, die er leven voor de komende jaren. De betrokkenheid van de vier partners bij de Stichting is groot, allen zijn in het verleden afgestudeerd aan de opleiding FM Den Haag en hebben hun sporen meer dan verdiend in het facilitaire veld. Die betrokkenheid draagt ook zorg voor een mère a boire aan ideeën die schreeuwen om nadere uitwerking. De partners kennen het werkveld en de ontwikkelingen die zich daar in afspelen.

Een uitgesproken gedachte is om de komende jaren in te zetten op verdere community vorming waarbij de aanwezige kennis van Alumni kan worden ingezet bij maatschappelijke opgaven: FM doet! in plaats van NL doet!  Daarnaast leeft het idee om een podium te bieden voor nieuw talent wat zich nog nét niet in de schijnwerpers heeft weten te spelen maar wel onderscheidend bezig is in het facilitaire werkveld. Juist het aanstormend FM Talent verdient steun, iets dat prima aansluit waar we ons als Stichting FM Alumni mee bezig houden, getuige ook de column ‘Haagse Nieuwe’ op de website. Tenslotte gaan we nog meer op zoek naar de verbinding met aanpalende werkvelden en kennisgebieden, op zoek naar vreemde en spannende dwarsverbanden: FM op Safari!

Voorlopig gaan we ons met de Strategische Partners eens buigen over de vraag hoe we het komend jaar met een ‘You Had To Be There’ evenement kunnen komen. Aan enthousiasme en inzet zal het zeker niet ontbreken. Stichting FM Alumni prijst zich gelukkig dat zij deze vier organisaties mag rekenen tot haar strategische partners.
Partnerschap én vriendschap verenigd in een mooie en blijvende alliantie.
We danken hen voor het vertrouwen, getoond in het verleden en opnieuw uitgesproken naar de toekomst.

Terugblik Visiting Old Friends

21 april 2018

 

Op 21 april j.l. was de Haagse Hogeschool het terrein waar een mooi aantal alumni elkaar troffen tijdens ‘Visiting Old Friends’, het kennis- en ontmoetingsfestival ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de Haagse Hogeschool. Hoewel het weer meer uitnodigde om bos of strand op te zoeken waren er een kleine 500 alumni aanwezig. Ook van FM was een kleine, maar altijd gezellige delegatie aanwezig.

Na een gezamenlijke aftrap in de Aula waar door o.m. bestuursvoorzitter Leonard Geluk werd teruggekeken op en vooruitgeblikt naar de Haagse als kenniscentrum, netwerkhogeschool en plaats waar de samenleving zich in al zijn bijzondere diversiteit en rijkdom toont. In een ‘De Wereld Draait Door’ setting werd de rol en de opdracht van de Haagse besproken. Let’s Change! was daarbij opnieuw het adagium. De mogelijkheden en de potentie zijn aanwezig.

Na afloop van de centrale aftrap was er de mogelijkheid om bij de ‘eigen’ opleiding (of juist bij de ander) een aantal workshops te volgen.
De opleiding FM verzorgde twee workshops: De Facilitaire Escaperoom die werd gedraaid door enkele enthousiaste 4e jaars en leden van de studievereniging Facilitas en de workshop Ikigai die werd verzorgd door docent en alumnus Paul Pouw. Beide workshops werden goed bezocht.

Hoewel de opkomst hogeschoolbreed wat tegenviel hebben alumni en de aanwezige bestuursleden van Stichting FM Alumni, die verantwoordelijk waren voor het opleidingsdeel, zich prima vermaakt en was er alle tijd om bij te praten. En de beste catering, verzorging en inrichting? Als daar prijzen mee waren te winnen……
Maar dat mag je van ras-facilitators dan ook wel verwachten.

 

Terugblik Haags Inkoopsymposium 

 30 januari 2018

Op 31 januari werd in het Haagse het jaarlijkse Haagse  Inkoopsymposium gehouden. Het symposium werd voor de vijfde maal georganiseerd door de Haagse Hogeschool, opleiding Facility Management (minor inkoopmanagement), in samenwerking met gemeente Den Haag, MKB Den Haag, NEVI Kring Zuidwest en Significant. Diverse interessante sprekers kwamen langs, waaronder Jeroen Hofmeester, directeur Multiservices &  Maincontracting bij Facilicom.
Aanwezig waren pakweg 200 belangstellenden, waaronder inkoopprofessionals en studenten van de opleiding FM.
Hieronder een korte film en sfeerimpressie.

Vermeldenswaardig is zeker ook de Purchase Innovation Award die gewonnen werd door een aantal FM Studenten die de Procurement Escape Room hadden bedacht . Gefeliciteerd!!

Terugblik Mini Reunie Cohort 2017.

 

 

Op 23 januari j.l. werden de afgestudeerden van 2017 uitgenodigd om weer even bij te praten. Een jaarlijkse traditie.
Zo’n eerste ‘reunie’ trekt vooral die studenten die al wat meer betrokken zijn bij de opleiding en nieuwsgierig zijn hoe het met een aantal schoolmaatjes is gelopen. Het is prettig om te constateren dat iedereen een (mooie) baan heeft, een enkeling studeert verder. Mooie verhalen hoe men toch soms het vrije leven van de student mist en dat iedereen nu niet aan het eind van de avond hoeft te worden weggeduwd naar de uitgang. Want ja, er moet de volgende dag toch weer gewerkt worden. Na een gezamenlijk genoten buffet was het zoals te doen gebruikelijk het woord aan docent Lianne Knook die de nu al fameuze Facilitaire Pub Quiz afnam. Met uiteraard een winnaar die naar huis ging (of was het al op voor die tijd?) met een bierpakket. We blijven ze volgen, deze nieuwe, jonge FM kanjers.

Terugblik FM Alumni Netwerk avond “Werk in Uitvoering”

 

 

De zoveelste FM Almuni avond. En voor de zoveelste keer was het een succes. Knappe prestatie van de collega’s die er iedere weer in slagen een mooie parade aan sprekers te verzamelen.
Surrealistische beelden op maandagavond 30 oktober jl. in het studentenlandschap. Veiligheidslinten, ladders en andere bouwmaterialen. Wat is hier aan de hand? Het bleek de opmaat naar een interessante avond onder de titel “Wegens verbouwing
geopend”. Ruim zestig FM Alumni luisterden naar vier mooie praktijkverhalen. World Forum met o. a. FM Alumnus Nanette Kunst vertelde wat 10 jaar verbouwen voor effect heeft op evenementenorganisatie. Medisch Centrum Haaglanden (Frans van Riel) maakte duidelijk wat het belang is van de integrale benadering van verbouwen in het ziekenhuis. Twee mooie verhalen van ProRail bij monde van FM Alumnus Willeke Steenks en NS over de verbouwingen van Den Haag Centraal. Samen met de aanwezigen werd, ter afsluiting, een top 11 (!) van do’s and don’t gemaakt als het gaat om de facilitaire aspecten die kleven aan een verbouwing. Al met al een waardevolle avond waar nog lang werd nagepraat onder het genot van een goed glas wijn, kaas van de boer en verrassende hapjes! Deze bijeenkomsten zijn een zeer laagdrempelige manier om je netwerk en deskundigheid op peil te houden: aansluitend op de werkdag gezellig een hapje eten met collega’s en vervolgens een weerzien met FM alumni aangevuld met een goed inhoudelijk programma.

Stichting FM Alumni verwelkomt Yore als lid van de Club van 100. 

2017-10-19 YoreTalent is een jong bedrijf dat zich richt op het maken van de match tussen jonge, hoogopgeleide talenten van universiteiten en hogescholen, en het bedrijfsleven. Hun drijfveer is om talenten een zo goed, nuttig en leuk mogelijke start te bieden van hun carrière, zodat ze goed beslagen ten ijs komen en de mogelijkheid hebben om zich verder te ontwikkelen. Zij bieden niet zozeer alleen de eerste baan, maar vooral een begeleid groeipad. Yore verzorgt niet alleen de match, maar zorgt ook voor aanvullende trainingen en een coaching traject op maat. Gedurende 1-1,5 jaar zijn het talent, de opdrachtgever én Yore samen aan zet om de carrière een mooie start te geven. Na deze periode heeft de kandidaat een groei doorgemaakt en heeft hij of zij de mogelijkheid om bij de opdrachtgever in dienst te gaan. Binnenkort gaan Yore en FM Alumni aan tafel om na te gaan op welke wijze het aanstormend Haags FM Talent hierin een plaats kan krijgen.

Op 23 oktober a.s. houdt TONII opnieuw een event op de Haagse.

2017-10-17 Het evenement start om 16.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur. Sprekers zijn onder meer Erik van Assen van de NEVI, Marjan Minnesma van Urgenda. Paul Bessems spreekt over het nieuwe fenomeen ‘blockchain’. Uitsmijter van de avond is Pierre Wind die spreekt over kwaliteit en duurzaamheid in de professionele keuken. TONII werkt vaker samen met Stcihting FM Alumni en richt zich vooral op jonge(re) inkoopprofessionals met een aantal jaren ervaring. Maar ook ervaren ‘rotten’ zijn welkom met hun schat aan kennis, (levens)ervaring en – op onderdelen – doorontwikkelde competenties en vaardigheden. Alumni kunnen zich tegen korting inschrijven. Klik hiervoor op het logo hiernaast.

Volg ons op Social Media

Contactgegevens

Stichting FM Alumni Den Haag
De Haagse Hogeschool
Academie voor Facility Management

Johanna Westerdijkplein 75
Postbus 16397
2500 CB Den Haag

E-mailadres: info@fmalumni.nl

Strategische partners