Ingelogd. Klik hier om foto's te bekijken. Klik hier om uit te loggen

 

Betrokken

 

Een plaats waar we laten zien dat wij als Stichting FM Alumni samen met onze oud studenten en de opleiding Facility Management den Haag ons betrokken voelen bij de wereld waar ook wij een verantwoordelijkheid te dragen hebben. En dat doen we met enthousiasme en plezier! We werken in een vakgebied waar gastvrijheid, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord handelen belangrijke elementen zijn. Kleine en grote initiatieven krijgen hier een podium. De wereld kan alleen maar kleiner worden….

Ruud Veltenaar te gast bij FM Alumni

 

Op donderdag 3 juni was het eindelijk zo ver, hét evenement dat wegens COVID-19 al
meerdere malen was uitgesteld kon eindelijk doorgaan! Wat waren wij blij om een aantal van
jullie weer op de Haagse Hogeschool te mogen ontvangen en elkaar weer even in real life te
kunnen spreken. Onze spreker, toekomstdenker en SDG-ambassadeur die avond bij ons te
gast: Ruud Veltenaar! Zijn verhaal over de 17 Sustainable Development Goals en hoe wij
hier, als individu maar ook als (aanstaand) facilitair medewerker/manager/directeur, aan bij
kunnen dragen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Het was een inspirerende én gevoelige avond. Ruud is namelijk niet bang om de vinger op
de zere plek te leggen want dat zorgt voor an open heart, an open mind and an open will. De
bedoeling van de SDG’s is overheid, bedrijven, de samenleving en mensen te verbinden met
17 duurzame doelstellingen die gelden voor iedereen binnen de VN en zorgen voor een
uitgebreide agenda op het gebied van duurzaamheid tot 2030. Door ons mee te nemen in dit
verhaal werd het de zaal al snel duidelijk: veranderen moeten we én op korte termijn om op
deze aarde te kunnen blijven leven!
Hoe? Wij als consument kunnen het verschil maken, wij kiezen er namelijk zelf voor om
boodschappen te doen bij grote multinationals, onze auto’s vol te tanken met fossiele
brandstoffen en het zoveelste paar schoenen, welke we eigenlijk niet nodig hebben, te
kopen. Allemaal keuzes die effect hebben op de houdbaarheid van onze aarde, de
samenleving en haar ontwikkeling. Wat zou er gebeuren als we vandaag eens een andere
keuze maken?
Wil je de presentatie downloaden? Alle informatie daarover vind je terug via de link in de mail
die aan de aanwezigen is gestuurd! Voor nog meer informatie kun je kijken op:
https://ruudveltenaar.nl/.

Opleiding FM Den Haag start met nieuw initiatief in 2e jaar: FM DOET!

2019-10-09
De Haagse Hogeschool en zeker ook de opleiding Facility Management wil studenten opleiden tot betrokken wereldburgers. Onze wereld heeft vandaag meer dan ooit jonge mensen nodig die tijdens hun studie maar vooral ook later tijdens de uitoefening van hun beroep de vraag blijven stellen: ‘welke zinvolle bijdrage kan ik leveren aan de maatschappij en de wereld waarin wij leven?’ Kritische, empathische en verantwoordelijke burgers en professionals. Hoe draag je als opleiding daar aan bij? 

Afbeeldingsresultaat voor helpenDe opleiding kent al jaren een onderwijslijn ‘persoonlijke ontwikkeling’ waarbij aandacht is voor persoonlijke groei en de wijze waarop dit effect heeft op de professionele houding die het vakgebied facility management vraagt. Facility management kan tegenwoordig meer dan ooit het verschil maken in de economische en maatschappelijke uitdagingen waarvoor we ons gesteld zien. Om invulling te geven aan de term ‘wereldburgerschap’, een van de leidende principes voor de Haagse Hogeschool is besloten om in het 2e jaar het project FM DOET! in te zetten.Afbeeldingsresultaat voor sportdag

FM DOET! gaat niet over praten over, maar daadwerkelijk uitvoeren en ervaren wat het betekent om een bijdrage te leveren aan het geluk of de ontplooiing van andere mensen. Je inzetten voor de ander. De 2e jaars krijgen tijdens hun opleiding les in Evenementen management en gastvrijheid. Met deze kennis wordt het voor hen de uitdaging om een evenement te gaan verzorgen voor een groep mensen die het zonder hen niet zelf zouden kunnen organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een buurtfeest voor inwoners of een voetbal/ hockey/ cricket/ basketbal/ …. –toernooi voor kinderen uit een bepaalde wijk. De student oefent hierin met het organiseren en doet iets goeds voor de medemens in de vorm van een kleinschalig evenement waarbij bv de sociale samenhang in een buurt verbeterd  kan worden.

Wellicht kunnen studenten iets betekenen met de uitvoering van een soortgelijk evenement in jouw organisatie, buurt of wijkvereniging. Of heb je ideeën die dit concept kunnen versterken? Neem contact op Karina Aba, coordinator PO (persoonlijke ontwikkeling).

 

FM Alumni investeert voor het 3e jaar in onderwijsprojecten wereldwijd.

2019-02-13
In juli 2016  werd tijdens het  35 jarig jubileum van de opleiding FM door Stichting FM Alumni en de opleiding FM 2000 euro gestort in een pot waarmee kleine onderwijsprojecten kunnen worden gefinancierd wereldwijd. Dit doen we in samenwerking met Wakibi.

Het gaat hierbij vaak om heel kleine projecten: mensen, waar ook ter wereld doen via Wakibi een beroep op een mincro-krediet om schoolkosten te betalen. Het gaat vaak om collegegelden voor henzelf of voor hun kinderen waarmee de kans op welslagen in het leven toeneemt en men zelf daarmee ook weer een bijdrage kan leveren aan de welvaart in de eigen gemeenschap. Uiteraard betreft het hier altijd landen waar het niet vanzelfsprekend is dat (hoger) onderwijs kan worden gevolgd, zeker als hiervoor de financiële middelen ontbreken. Omdat het om een krediet gaat (er wordt weer terugbetaald, al gaat dit vaak met zeer kleine bedragen tegelijk) kunnen terugbetaalde gelden opnieuw worden ingezet.

In 2018 is weer 938 euro afgelost op uitstaande kredieten. Met hetgeen nog ‘in de pot’ zat was het daarom weer mogelijk om begin van dit jaar opnieuw een bedrag van 1038 euro uit te zetten, verdeeld over 38 projecten! In totaal hebben we nu 120 projecten uitstaan. 

Yvette Watson, een duurzaam gedreven alumnus.

31 maart 2018
Dat duurzaamheid geen holle frase is maar een wezenlijke en belangrijke opdracht en verantwoordelijkheid voor ondernemers en organisaties hoef je alumnus Yvette Watson niet duidelijk te maken. Al jaren maakt zij zich, samen met haar compagnon Geerke Hooijmeijer-Versteeg, hard voor het verduurzamen van organisaties. Gewoon, omdat het nodig is en het meer uitdagingen en voldoening geeft dat het aan het aan problemen oplevert. Een betrokken alumnus die we graag aan het woord laten.

Vanuit een heerlijke Haagse studententijd met een bachelor business administration op zak, stapte ik een tikkeltje eigenwijs het werkende leven in. Kennen jullie dat gevoel, dat je nu zou moeten weten wat je wilt, maar dat je echt nog geen enkel idee hebt waar het naar toe gaat? Maar niets aan mij, dat dit gevoel verraadde…

Ik heb een enorme passie voor ons vak.
Wat ik mooi vind is dat je aantoonbaar waarde kunt creëren bij het realiseren van een prettige werkomgeving. Maar nog veel gaver, de invloed die het facilitaire werkveld heeft op de duurzaamheidsprestaties van organisaties! Denk je eens in: FM is verantwoordelijk voor het gebouw en alle services waarbij je eigenhandig invloed hebt op energieverbruik, water en álle grondstoffen die de organisatie inkomen en uitgaan! Van inkoop tot afvalproces.

Eerst als adviseur en projectmanager, daarna als facilitaire beleidsmedewerker en vervolgens als facility manager heb ik me altijd beziggehouden met het verduurzamen van organisaties. Van missiewerk tot vrijwilligersfuncties, ontwikkeling van ons vak en in verbinding met andere belangenorganisaties. In mijn werk kon ik kleine stapjes zetten zonder extra budget, in lopende onderhoudsplannen en in bestaande servicecontracten. Ik heb directies overtuigd, sceptici gepasseerd en collega’s verleid om elke keer weer voor het duurzame alternatief te kiezen. Niet omdat ik het zo goed weet, maar als je duidelijk bent over wat je wilt bereiken, wil iedereen je helpen.

“En dat je alles, maar dan ook alles kunt doen, als je er maar in geloofd.”

 In 2012 maakte ik kennis met de belofte van de circulaire economie. Een economisch systeem waarbij ecologisch en sociaal kapitaal gewaardeerd wordt. Te cool! Dat ben ik gelijk in alle vormen en maten gaan toepassen. Inkopers die zeiden: “te risicovol”, leveranciers die riepen: “dat kan niet”, mijn baas die zei: “te ingewikkeld” of “te duur”. Het was nog niet zo gemakkelijk om circulaire economie concreet toe te passen in FM. Toch wakkerde het de interesse aan van vele organisaties.

Vele ambities, proeftuinen, experimenten, fuck-ups en successen verder ontmoette ik mijn compagnon, Geerke Hooijmeijer-Versteeg. Ik ken niemand die effectiever en daadkrachtiger is dan zij. Samen hebben we bewezen dat je zelfs een kladblok circulair kan maken, dat je een succesvol bedrijf kunt hebben en tegelijk sociale impact kunt maken www.phinotes.com met een buy-one-give-one systeem. En dat je alles, maar dan ook alles kunt doen, als je er maar in geloofd www.phifactory.com.

En met een tikkeltje brutale charme, met respect voor je omgeving, kun je ONGELOFELIJK veel bereiken en verdwijnen alle belemmeringen als sneeuw voor de zon. Zo heeft een interview met mijn jeugdidool, Jan Terlouw, geleid tot een ontzettend gaaf initiatief www.toekomststoel.nl De keuzes die je vandaag maakt hebben invloed op een duurzame wereld van morgen.

Wij zijn geen experts, maar wij experimenteren. Elke dag dagen wij onze opdrachtgevers uit om te leren hoe we kunnen versnellen naar een circulaire economie.

Nu, meer dan 10 jaar na mijn afstuderen aan de academie voor Facility Management… en ik weet nog steeds niet waar het naar toe gaat…. Leuk hè!

Yvette Watson

 

Stand van zaken onderwijsprojecten Wakibi

2017-12-26  Ook het afgelopen jaar heeft Stichting FM Alumni samen met de opleiding voor Facility Management zich weer ingezet voor onderwijsprojecten over de gehele wereld. We doen dit met behulp van Wakibi. Van de  2000 euro die in juli 2016 is ingezet is in 2017 al weer 866,00 euro afgelost. Uiteraard hebben we dit opnieuw uitgeleend. Zo hebben we op de rand van 2017 en 2018  Ahmad, Katia, Dilshod, Isfandiyor, Erkinjon, George, Anahit, George, Khaled, Gayane, Vahram, Mohamad, Wassim, Rouwayda, Irakli, Vigen, Vladimir, Ali, Hrachik, Vardan, Marine, Lusine, Jalal, Fatimah, Hiyam, Ali, Akmal, Anan, Sophio, Amna en Yaaqoub blij gemaakt met een bijdrage aan hun opleiding of dat van hun kinderen. Onder hen zijn ook diverse leerkrachten die we op deze wijze ondersteunen in de uitoefening van hun mooie en belangrijke vak. Zelf ook een Team starten bij Wakibi? Dat kan, kijk on hun website. Uiteraard is het ook mogelijk om je aan te sluiten bij ons FM Team. Voor informatie mail naar info@fmalumni.nl 

Mariette Harlaar aan het werk in Oeganda.

2017-10-18 Welke Alumnus kent haar niet: Mariette Harlaar, al weer zoveel jaar verbonden aan de opleiding FM. In oktober stapte ze weer in het vliegtuig Oeganda.  Ze mocht 2 jaar eerder onder de vlag van de Stichting Edukans mee en ervaring opdoen in het coachen en lesgeven in hun “World Teacher Green” programma op verschillende scholen in Noord Oeganda. Dat programma is afgerond.

Nu ging ze op persoonlijke titel naar het Agricultural College, regio West Nile. Er is daar al geïnvesteerd in een bescheiden honingproductielijn, die voor extra inkomsten zorgt voor de school en voor de afgestudeerde imkers. De focus van dit bezoek lag nu op  het vermarkten van de producten, een stukje ondernemerschap is daarbij uiteraard onontbeerlijk. Mocht je nog willen investeren in een eerlijk en direct initiatief om lokaal mensen in Oeganda een betere toekomst te geven, dan kun je contact met haar opnemen via .m.c.th.harlaar@hhs.nl

FM Alumni ondersteunt wereldwijd onderwijsprojecten

2017-10-23  Tijdens de laatste reunie rond het 30 jarig bestaan van de opleiding FM hebben Stichting FM Alumni Den Haag en de Opleiding FM Den Haag de handen ineen geslagen voor een mooi initiatief. Jonge mensen, wereldwijd, die niet de middelen hebben om goed onderwijs te volgen, worden met micro-kredieten door ons ondersteund. Stichting FM Alumni en de opleiding FM werkt hiervoor samen met Wakibi. Wakibi is een non-profit organisatie die dagelijks de strijd tegen armoede aangaat door kredietverleners wereldwijd en ondernemers in ontwikkelingslanden met elkaar te verbinden. Opleiding en Stichting hebben besloten om zich vooral te richten op aanvragen die betrekking hebben op onderwijs. Het ontgroeien van achterstand en armoede begint bij de toegankelijkheid tot onderwijs. We hebben de afgelopen anderhalf jaar al meer dan 100 studenten mogen helpen met een bijdrage aan hun opleiding. Het aardige is, dat de kredieten ook weer worden afgelost waardoor we kunnen blijven investeren in scholing voor deze groepen. Zelf ook een Team starten bij Wakibi? Dat kan, kijk on hun website. Uiteraard is het ook mogelijk om je aan te sluiten bij ons Team. Voor informatie mail naar info@fmalumni.nl 

Volg ons op Social Media

Contactgegevens

Stichting FM Alumni Den Haag
De Haagse Hogeschool
Academie voor Facility Management

Johanna Westerdijkplein 75
Postbus 16397
2500 CB Den Haag

E-mailadres: info@fmalumni.nl

Strategische partners