Ingelogd. Klik hier om foto's te bekijken. Klik hier om uit te loggen

Betrokken

Een plaats waar we laten zien dat wij als Stichting FM Alumni samen met onze oud studenten en de opleiding Facility Management den Haag ons betrokken voelen bij de wereld waar ook wij een verantwoordelijkheid te dragen hebben. En dat doen we met enthousiasme en plezier! We werken in een vakgebied waar gastvrijheid, duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord handelen belangrijke elementen zijn. Kleine en grote initiatieven krijgen hier een podium. De wereld kan alleen maar kleiner worden….

We gaan er even tussenuit..

13 juli 2018
Vrijdag de 13e, de zon schijnt, de temperatuur is een prettige 23 graden en de laatste handelingen worden uitgevoerd voordat we als bestuur van Stichting FM Alumni even de stekker er uit halen.

Uit de computer dan wel te verstaan en uit de mobiel. Net als jullie zijn we het hele jaar ‘verbonden’ met ons werk en, in ons geval, met de opleiding FM Den Haag. Alle ICT mogelijkheden die er zijn maken het ook lastig om niet verbonden te zijn. 24/7 houdt onze mobiel ons wel op de hoogte van wat er in onze kleine wereld en de grote wereld gebeurt. En ‘s avonds laden we ons beiden op: mens en mobiel. De een in bed, de ander er naast.
En ik denk dat we wel kunnen bedenken wie van de twee de grootste kans heeft om de volgende ochtend weer voor 100% te zijn opgeladen. Juist…

De aandacht die het werk van ons vraagt zal meestal niet als straf worden ervaren. We doen wat we doen omdat daar vaak ons plezier in te vinden is, we krijgen er energie van. We zijn in staat dingen te veranderen, te verbeteren en dagelijks in contact te zijn met mensen en het verschil te maken, zeker als Facility Managers: we aim to please. En velen van ons hebben ook nog eens de mogelijkheid om dat verschil te maken op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid: werken aan wereld die beter, meer duurzaam is en waar zo min mogelijk mensen aan de kant staan sluit aan bij de doelen en intenties van ons vakgebied. We kunnen meer en vaker dat verschil maken dan we zelf misschien denken.

Maar dat kan alleen als we zo nu en dan ook even de stekker uit alles trekken en zorgen dat er nog maar een ‘device’ aan de oplader gaat: jijzelf. En dat voor langere tijd, zodat straks, na afloop van de vakantie het batterijtje weer echt 100% aangeeft.
Het bestuur wenst jullie allemaal een fijne vakantie met de mensen om je heen die je dierbaar zijn.
En dat we elkaar in goede gezondheid en uitgerust weer treffen aan de andere kant van augustus.

Marije, Leo, Rachel, Paul.

Strategische Partners verlengen sponsorcontract tot 2021

17 juni 2018
Wat kun je bereiken als Stichting FM Alumni, als je niet een stabiele kern van bedrijven om je heen hebt die willen optreden als sparring partner voor het bestuur, ‘critical friend’ zijn als de ideeën over tafel gaan en die vooral al jarenlang constructief zorg dragen voor een gezonde basis voor ons mooie netwerk?
Niet zo veel.

Het was dan ook met plezier, vertrouwen en ook wel een beetje gezonde spanning dat het bestuur de vier Strategische Partners vrijdag de 15e juni ‘in de boot nam’ voor het jaarlijkse overleg. En uiteraard proberen we dat op een prettige manier te laten plaats vinden. Zowel de partners als de leden van het bestuur kennen drukke agenda’s waarbij maar weinig tijd is om werkelijk de tijd te nemen om zaken te bespreken. Dan is het goed om er eens per jaar een hele middag op uit te trekken en het ruime sop te kiezen om ongestoord te praten over het wel en wee van de Alumni Stichting.

Een bijzonder gelegenheid dit keer omdat ook de contractverlenging in zicht kwam. Al sinds 2010 zijn Facilicom, Humanagement en MVGM partner van Stichting FM Alumni. Enkele jaren later volgde Worldforum The Hague zodate nu vier prachtige en stevige pijlers de Stichting ondersteunen. Voorafgaand aan de boottocht was gelukkig al duidelijk dat de intentie er was om opnieuw die steun weer voor drie jaar toe te zeggen. In een prima stemming en met prachtig weer werd dan ook uitgevaren voor een tocht over het Zuid-Hollandse water.

Uiteraard was er tijd en ruimte om te praten over de activiteiten die het afgelopen jaar zijn gerealiseerd en de plannen, rijp en groen, die er leven voor de komende jaren.

De betrokkenheid van de vier partners bij de Stichting is groot, allen zijn in het verleden afgestudeerd aan de opleiding FM Den Haag en hebben hun sporen meer dan verdiend in het facilitaire veld.

Die betrokkenheid draagt ook zorg voor een mère a boire aan ideeën die schreeuwen om nadere uitwerking. De partners kennen het werkveld en de ontwikkelingen die zich daar in afspelen.

Een uitgesproken gedachte is om de komende jaren in te zetten op verdere community vorming waarbij de aanwezige kennis van Alumni kan worden ingezet bij maatschappelijke opgaven: FM doet! in plaats van NL doet!  D

aarnaast leeft het idee om een podium te bieden voor nieuw talent wat zich nog nét niet in de schijnwerpers heeft weten te spelen maar wel onderscheidend bezig is in het facilitaire werkveld. Juist het aanstormend FM Talent verdient steun, iets dat prima aansluit waar we ons als Stichting FM Alumni mee bezig houden, getuige ook de column ‘Haagse Nieuwe’ op de website. Tenslotte gaan we nog meer op zoek naar de verbinding met aanpalende werkvelden en kennisgebieden, op zoek naar vreemde en spannende dwarsverbanden: FM op Safari!

Voorlopig gaan we ons met de Strategische Partners eens buigen over de vraag hoe we het komend jaar met een ‘You Had To Be There’ evenement kunnen komen. Aan enthousiasme en inzet zal het zeker niet ontbreken. Stichting FM Alumni prijst zich gelukkig dat zij deze vier organisaties mag rekenen tot haar strategische partners.
Partnerschap én vriendschap verenigd in een mooie en blijvende alliantie.
We danken hen voor het vertrouwen, getoond in het verleden en opnieuw uitgesproken naar de toekomst.

 

 

Yvette Watson, een duurzaam gedreven alumnus.

31 maart 2018
Dat duurzaamheid geen holle frase is maar een wezenlijke en belangrijke opdracht en verantwoordelijkheid voor ondernemers en organisaties hoef je alumnus Yvette Watson niet duidelijk te maken. Al jaren maakt zij zich, samen met haar compagnon Geerke Hooijmeijer-Versteeg, hard voor het verduurzamen van organisaties. Gewoon, omdat het nodig is en het meer uitdagingen en voldoening geeft dat het aan het aan problemen oplevert. Een betrokken alumnus die we graag aan het woord laten.

Vanuit een heerlijke Haagse studententijd met een bachelor business administration op zak, stapte ik een tikkeltje eigenwijs het werkende leven in. Kennen jullie dat gevoel, dat je nu zou moeten weten wat je wilt, maar dat je echt nog geen enkel idee hebt waar het naar toe gaat? Maar niets aan mij, dat dit gevoel verraadde…

Ik heb een enorme passie voor ons vak.
Wat ik mooi vind is dat je aantoonbaar waarde kunt creëren bij het realiseren van een prettige werkomgeving. Maar nog veel gaver, de invloed die het facilitaire werkveld heeft op de duurzaamheidsprestaties van organisaties! Denk je eens in: FM is verantwoordelijk voor het gebouw en alle services waarbij je eigenhandig invloed hebt op energieverbruik, water en álle grondstoffen die de organisatie inkomen en uitgaan! Van inkoop tot afvalproces.

Eerst als adviseur en projectmanager, daarna als facilitaire beleidsmedewerker en vervolgens als facility manager heb ik me altijd beziggehouden met het verduurzamen van organisaties. Van missiewerk tot vrijwilligersfuncties, ontwikkeling van ons vak en in verbinding met andere belangenorganisaties. In mijn werk kon ik kleine stapjes zetten zonder extra budget, in lopende onderhoudsplannen en in bestaande servicecontracten. Ik heb directies overtuigd, sceptici gepasseerd en collega’s verleid om elke keer weer voor het duurzame alternatief te kiezen. Niet omdat ik het zo goed weet, maar als je duidelijk bent over wat je wilt bereiken, wil iedereen je helpen.

“En dat je alles, maar dan ook alles kunt doen, als je er maar in geloofd.”

 In 2012 maakte ik kennis met de belofte van de circulaire economie. Een economisch systeem waarbij ecologisch en sociaal kapitaal gewaardeerd wordt. Te cool! Dat ben ik gelijk in alle vormen en maten gaan toepassen. Inkopers die zeiden: “te risicovol”, leveranciers die riepen: “dat kan niet”, mijn baas die zei: “te ingewikkeld” of “te duur”. Het was nog niet zo gemakkelijk om circulaire economie concreet toe te passen in FM. Toch wakkerde het de interesse aan van vele organisaties.

Vele ambities, proeftuinen, experimenten, fuck-ups en successen verder ontmoette ik mijn compagnon, Geerke Hooijmeijer-Versteeg. Ik ken niemand die effectiever en daadkrachtiger is dan zij. Samen hebben we bewezen dat je zelfs een kladblok circulair kan maken, dat je een succesvol bedrijf kunt hebben en tegelijk sociale impact kunt maken www.phinotes.com met een buy-one-give-one systeem. En dat je alles, maar dan ook alles kunt doen, als je er maar in geloofd www.phifactory.com.

En met een tikkeltje brutale charme, met respect voor je omgeving, kun je ONGELOFELIJK veel bereiken en verdwijnen alle belemmeringen als sneeuw voor de zon. Zo heeft een interview met mijn jeugdidool, Jan Terlouw, geleid tot een ontzettend gaaf initiatief www.toekomststoel.nl De keuzes die je vandaag maakt hebben invloed op een duurzame wereld van morgen.

Wij zijn geen experts, maar wij experimenteren. Elke dag dagen wij onze opdrachtgevers uit om te leren hoe we kunnen versnellen naar een circulaire economie.

Nu, meer dan 10 jaar na mijn afstuderen aan de academie voor Facility Management… en ik weet nog steeds niet waar het naar toe gaat…. Leuk hè!

Yvette Watson

 

Stand van zaken onderwijsprojecten Wakibi

2017-12-26  Ook het afgelopen jaar heeft Stichting FM Alumni samen met de opleiding voor Facility Management zich weer ingezet voor onderwijsprojecten over de gehele wereld. We doen dit met behulp van Wakibi. Van de  2000 euro die in juli 2016 is ingezet is in 2017 al weer 866,00 euro afgelost. Uiteraard hebben we dit opnieuw uitgeleend. Zo hebben we op de rand van 2017 en 2018  Ahmad, Katia, Dilshod, Isfandiyor, Erkinjon, George, Anahit, George, Khaled, Gayane, Vahram, Mohamad, Wassim, Rouwayda, Irakli, Vigen, Vladimir, Ali, Hrachik, Vardan, Marine, Lusine, Jalal, Fatimah, Hiyam, Ali, Akmal, Anan, Sophio, Amna en Yaaqoub blij gemaakt met een bijdrage aan hun opleiding of dat van hun kinderen. Onder hen zijn ook diverse leerkrachten die we op deze wijze ondersteunen in de uitoefening van hun mooie en belangrijke vak. Zelf ook een Team starten bij Wakibi? Dat kan, kijk on hun website. Uiteraard is het ook mogelijk om je aan te sluiten bij ons FM Team. Voor informatie mail naar info@fmalumni.nl 

Mariette Harlaar aan het werk in Oeganda.

2017-10-18 Welke Alumnus kent haar niet: Mariette Harlaar, al weer zoveel jaar verbonden aan de opleiding FM. In oktober stapte ze weer in het vliegtuig Oeganda.  Ze mocht 2 jaar eerder onder de vlag van de Stichting Edukans mee en ervaring opdoen in het coachen en lesgeven in hun “World Teacher Green” programma op verschillende scholen in Noord Oeganda. Dat programma is afgerond.

Nu ging ze op persoonlijke titel naar het Agricultural College, regio West Nile. Er is daar al geïnvesteerd in een bescheiden honingproductielijn, die voor extra inkomsten zorgt voor de school en voor de afgestudeerde imkers. De focus van dit bezoek lag nu op  het vermarkten van de producten, een stukje ondernemerschap is daarbij uiteraard onontbeerlijk. Mocht je nog willen investeren in een eerlijk en direct initiatief om lokaal mensen in Oeganda een betere toekomst te geven, dan kun je contact met haar opnemen via .m.c.th.harlaar@hhs.nl

FM Alumni ondersteunt wereldwijd onderwijsprojecten

2017-10-23  Tijdens de laatste reunie rond het 30 jarig bestaan van de opleiding FM hebben Stichting FM Alumni Den Haag en de Opleiding FM Den Haag de handen ineen geslagen voor een mooi initiatief. Jonge mensen, wereldwijd, die niet de middelen hebben om goed onderwijs te volgen, worden met micro-kredieten door ons ondersteund. Stichting FM Alumni en de opleiding FM werkt hiervoor samen met Wakibi. Wakibi is een non-profit organisatie die dagelijks de strijd tegen armoede aangaat door kredietverleners wereldwijd en ondernemers in ontwikkelingslanden met elkaar te verbinden. Opleiding en Stichting hebben besloten om zich vooral te richten op aanvragen die betrekking hebben op onderwijs. Het ontgroeien van achterstand en armoede begint bij de toegankelijkheid tot onderwijs. We hebben de afgelopen anderhalf jaar al meer dan 100 studenten mogen helpen met een bijdrage aan hun opleiding. Het aardige is, dat de kredieten ook weer worden afgelost waardoor we kunnen blijven investeren in scholing voor deze groepen. Zelf ook een Team starten bij Wakibi? Dat kan, kijk on hun website. Uiteraard is het ook mogelijk om je aan te sluiten bij ons Team. Voor informatie mail naar info@fmalumni.nl 

Volg ons op Social Media

Contactgegevens

Stichting FM Alumni Den Haag
De Haagse Hogeschool
Academie voor Facility Management

Johanna Westerdijkplein 75
Postbus 16397
2500 CB Den Haag

E-mailadres: info@fmalumni.nl

Strategische partners